A sütit tortaformában készítettem.
Hozzávalók az omlós tésztához:
20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg hideg vaj, 1 tojás.
A tetejére:
75 dkg rebarbara, 7.5 dkg cukor, 2 tojás. egy csipet só, 15 dkg tejföl, 1 teáskanál étkezési keményítő,
Zsíradék és zsemlemorzsa sütőformába, liszt a kiddolgozáshoz.
Készítése:
A lisztet tálba szitálom, és a cukorral, vajjal és a tojással gyorsan síma tésztát gyúrok. A tésztából cipót formázok és fóliába teszem, majd a hűtőbe rakom. A rebarbarát megmosom, vékonyan lehámozom és kb. 2 cm-es kockára darabolom. Elkeverem 1 evk porcukorral, és letakarva 20 percig hagyom, hogy levet eresszen. A sütőt előmelegítem. A formát kivajazom és behintem a zsemlemorzsával. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, a formába teszem, 2-3 cm magas peremet csinálok neki.A rebarbarát leszűröm a levétől. A tojásokat kettéválasztom,a sárgájukat a tejföllel és a maradék porcukorral valamint a keményítővel elkeverem. Belekeverem a rebarbarát, és a krémet a tésztára símítom. A sütőben 175 fokon(légkev. 160 fokon) 25 percig sütöm. Közben a tojások fehérjéből kemény habot készítek, majd beleszórom a cukrot. Kiveszem a sütit és ezt a habot óvatosan elsímítom rajta és visszarakom 20 percig még sütöm.
Jó étvágyat!
|