Hozzávalók:
60 dkg liszt
24 dkg zsír, vagy 28 dkg Rama
6-7 dkg élesztő
1 csapott kávéskanál só
1 egész tojás
2 dl tej
Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a zsiradékot, a tojást, a sót, majd a megfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, majd 1-2 órára a hűtőbe állítjuk. Kivéve, kicsit még dagasztjuk, majd 5-8 cipóra osztjuk. (Dagasztás után az egyes gombócokat tedd vissza a hűtőbe, mindig csak egyet vegyél ki amivel dolgozol, mert gyorsan kel.) Kerekre, jó vékonyra sodorjuk, és 8 felé vágjuk, töltjük, majd a vastagabb oldaláról felsodorjuk kifli formára. Tojással megkenjük a tetejét, majd 160 fokon szép pirosra sütjük.
Töltelék:
A dióshoz:
25 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliáscukor
1 evők. (házi) baracklekvár
Egy nagyobb lábasban felforralunk kb. 2 dl vizet, majd hozzáadjuk a 20, vagy 25 dkg cukrot, attól függ, diós, vagy mákos töltekéket készítünk. Szirupot főzünk, majd beleszórjuk a diót.
A diós töltelékhez elég a diót épp csak összekeverni a sziruppal és már mehet is bele a vaníliáscukor és a lekvár. Az ízesítőanyagokkal is összedolgozzuk, és ezzel elkészült a diótöltelék is. Hűlni hagyjuk, majd hidegen töltjük a kifliket.
|