Hozzávalók:
* 100 g vaj vagy margarin
* 100 g porcukor
* 5 g kristálycukor
* 4 tojás (ha tojások kisebbek, 5 darabot is felhasználhat)
* 300 g liszt
* 1 csomag sütőpor
* 2 csipet só
* 3 érett banán
* 1 fél citrom leve
* 75 g tejszín
* 1 csomag vaníliás cukor
Készítése:
* A sütőt 180 fokon előmelegítjük
* A kuglófformát először olvasztott vajjal vagy margarinnal kikenjük
* Majd kilisztezzük (figyeljük oda, hogy ne legyenek fedetlen részek, mert ott a tészta leragad)
* Tipp: Ha formát a kilisztezés előtt a hűtőbe tesszük, nincs szükség olyan sok lisztre és a liszt jobban megtapad a formán. * A tojásokat szétválasztjukA tojásfehérjét kemény habbá verjük .A habhoz hozzákeverjük a kristálycukrot.
* A kevert tésztához a margarint habosra keverjük
* Egymás után hozzáadjuk a tojássárgát és a porcukrot
* Tipp: ha a vaj és a tojás azonos hőmérsékletűek, akkor a tojás nem csapódik ki. * A banánokat meghámozzuk és citromlével összekeverve összenyomjuk
* Tanács: a banánok legyenek érettek, de a gyümölcshús ne legyen barnaA banánokat a kevert tésztához keverjük. * A lisztbe sót szórunk és összekeverjük a sütőporral.
* A lisztet és a tojáshabot egymás után óvatosan a tésztához keverjük.
* Fontos: Óvatosan keverjük, mert különben a hab összeesik és nem tudja könnyűvé tenni a tésztát.A tésztát egyenletesen a kuglófformába öntjük. * A kuglófot középen 180 fokon körülbelül 45 percig sütjük
* Próbaként egy hústűvel vagy egy villával szúrjuk meg a kuglófot. Ha már nem ragad rá a tészta, akkor a sütemény megsült.
* Vegyük ki a formát a sütőből, rövid ideig hagyjuk állni (a forma és a sütemény között gőz alakul ki)
* A szélét óvatosan késsel vagy süteménylapáttal lazítsuk fel és a csúcsával felfelé borítsuk rá a süteményes tálcára.
* Még forrón szórjuk meg porcukorral.
* Ez a kuglóf biztosan a kávészünetek kedvence lesz és néhány napig rendkívül szaftos marad és remek aromáját is megőrzi.
|