Hozzávalók.
3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, 4 tojásssárgája, 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor, só, 1.5 dl tej, 1 dl méz, olaj a sütéshez, darált mák-dió-mogyoró illetve olvasztott csokiba és kókuszreszelékbe is lehet forgatni. Mindenki a saját maga ízlésének megfelelően ízesítheti a fánkokat.
Készítése:
Kovászt készítünk: langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kevés cukrot és lisztet majd félretesszük. Mikor már megkelt akkor összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, az olvasztott vajjal, a porcukorral és a sóval. Annyi langyos tejet öntünk hozzá, míg nem kapunk közepesen kemény tésztát. Addíg verjük fakanállal a tésztát, míg hólyagos nem lesz!! Ezután letakarjuk konyharuhával és elrakjuk pihenni, addíg míg megnem dagad a duplájára. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kicsi pogácsa szaggatóval apró fánkokat szagggatunk belőle. A deszkán hagyjuk őket egy kicsit még kellni, majd forró olajban kisütjük őket. Az olajtól lecsepegtetjük őket és ízlés szerint ízesítjük. Melegen tálaljuk!!
Jó étvágyat! |