Dukátbukta
Hozzávalók: 35 dkg liszt (jó, ha a fele finom-, a másik fele rétesliszt), 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 tojássárgája, 4 evőkanál Canderel-por, 8 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só; a forma kikenéséhez vaj; a tészta tetejére Canderel-por
Elkészítés:
A tejet egy kiskanál Canderel-porral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és egy kevés liszttel összekeverve felfuttatjuk. A többi liszttel, a tojássárgákkal meg egy csipetnyi sóval összedolgozzuk, végül az olvasztott vajat is beledagasztjuk. Letakarva langyos helyen egy óráig kelesztjük, utána ujjnyi vastagra nyújtjuk, és dukátokat, azaz 3,5 cm átmérőjű pénzérme nagyságú korongokat vágunk ki belőle. Egy kikent tortaformába fektetjük, a közüket is olvasztott vajjal megkenjük. A forró sütőben 5 percig, majd takaréklánggal szép barnára sütjük. A tortakarimát lehúzva róla a tortalappal együtt tálra csúsztatjuk, és még melegen Canderel-porral meghintjük. Vanília- vagy bormártással kínáljuk.
Jó étvágyat!
|