A linzertészta
Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, egy tojás, szükség szerint tejföl, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, és a sütőporral elkeverjük. Hozzámorzsoljuk a margarint, és eldörzsöljük vele. Én nem szoktam pontosan mérni a lisztet, hanem kb. ilyen mennyiséget adok hozzá, és úgy állítom össze, hogy amikor az egyik kezemmel egy fél maréknyit összefogok belőle, az könnyen összeálljon. Érdemes ezt kitapasztalni, mert nem mindig egy egész csomag margarint használunk el.
Töltelékhez:
Mákos: 25 dkg darált mák, 25 dkg cukor,4 tojás fehérjének a habja.
Diós: 25 dkg darált dió, 25 dkg cukor 4 tojás fehérjének a habja.
A tészta összeállítása:
A linzer tésztából kisgolyókat formázunk és a kivajazott kosárka formákba helyezzük és belenyomkodjuk őket a formába. Utána baracklekvárt teszünk rá egy kis kávés kanálnyit, majd ráhalmozzuk a tölteléket, úgy, hogy ne follyon ki belőle a sütés alkalmával. A kosárkákat egy üres tepsibe állítom, majd előmelegített sütőbe úgy közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Mikor kész hűllni hagyom majd óvatosan kiemelem a formából. Nagyon látványos és finom sütemény. Könnyen elkészíthető bármilyen alkalomra!
Jó étvágyat!
 |