Hozzávalók:
4 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, csipet só, 5 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál rum, 2 tojásssárgája, és annyi liszt amennyit felvesz.
Készítése:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd összekeverem a többi hozzávalóval ,de a lisztből annyit használjunk amennyi kell egy lágy tészta összeállításához. A lisztet érdemes előtte felmelegíteni ill. átszitálni, mert így sokkal lágyabb lesz a tészta. Meleg helyen kell keleszteni. A kelesztés közben fel kell verni, majd újból kelesztés következik.Miután már szép nagy a tésztánk, kinyújtjuk olajozott deszkán nem túl vékonyra, és a tészta egyik végét megfogva kettéhatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ettől lesz szalagos a fánkunk. Kiszaggatom, és bő forró olajban kisütöm. Tálaláskor adok hozzá lekvárt és meghintem porcukorral. Jó étvágyat!
Ezt a receptet egy ismerősöm anyukájától kaptam. |