Hozzávalók: 
 
1/2 kg  marhahús, én fehérpecsenyéből csináltam 
1/2 kg krumpli 
20 dkg rizs 
3 dl tejföl 
10 dkg csípős füstölt kolbász 
1 nagy hagyma 
3 gerezd fokhagyma 
20 dkg gomba 
1 sárgarépa 
1 fehérrépa 
alaplé vagy ételízesítő 
15 dkg edami sajt 
pirospaprika, só, bors, olaj. 
  
Készítése: 
  
A fehérpecsenyét vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket négybe vágtam, megsóztam, megborsoztam, és kevés olajon fehéredésig sütöttem. Kivettem a lábosból, a maradék olajba beletettem az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott kolbászt. Pár percig sütögettem, majd belereszeltem a fokhagymát is, aztán jöhetett a hús, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon főztem. Amikor félpuha volt beletettem a sárga,- és fehérrépát, a gombát, és az egészet puhára főztem. Időnként megnéztem, és kevés vízzel pótoltam az elfőtt levét. 
 
Közben a rizst kevés olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a rizs, sóztam, borsoztam, és amikor felforrt beletettem a régebben csinált, mélyhűtött alaplevemet, és addig főztem, amíg elfőtte a levét. 
 
A krumlit meghámoztam, karikára vágtam, és olajban megsütöttem. 
 
A tűzálló tálba először a rizst tettem bele, rá a húst, aztán a sült krumplit. A tetejére tejföl, majd reszelt sajt került, és 200 fokon megsütöttem. 
 
Tudom, hogy ez nem olyan egytálétel, amit egyszerre berakunk egy tálba, és megsütjük/főzzük, mégis szívesen csinálom, mert nagyon finom, és vendégvárásra is praktikus, mert mindent akár előző nap meg lehet csinálni, és csak ebéd előtt egy fél órával betenni a sütőbe. 
  
Jó étvágyat! 
   |