A tészta hozzávalói:
25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 1 élesztő(5dkg), 5 dkg porcukor, 2.5 dl langyos víz, 1 cs.van.cukor, 2 tojás, 7.5 dlg vaj.
Töltelék és a bevonat hozzávalói:
15 dkg vaj, 25 dkg cukor, 20 dkg mandulalapocska, 4 dl tejszín, 5 dl tej, 1 cs.van.pudingpor.
Zsír és sütőpapír a tepsihez.
A tészta készítése:
A kétféle lisztet egy kelesztőtálba tesszük,és közepébe mélyedést csinálunk, majd beleszórjuk az élesztőt, adunk hozzá egy kk.cukrot és 5 evk. tejjel és egy kevés liszttel összedolgozzuk. A maradék tejet, cukrot,van.cukrot, tojást és a vajat hozzáadjuk.A robotgépünk daggasztó részével addig verjük, míg a tészta el nem válik a tál oldalától. Ezután még 45 percig pihentetjük. Ez idő alatt elkészítjük a bevonatot és a tölteléket.
Bevonat:
A vajat megolvasztom, 17 dkg cukrot és a mandulalapocskákat belerakom, majd állandó kevergetés mellett karamellizálom. 2 dl meleg tejet adunk hozzá, még egyszer összekeverjük és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A tejből a maradék cukorból és a pudinporból pudingot főzünk, hűlni hagyjuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítem.
A TEPSIT KIKENEM ÉS SÜTŐPAPÍRT TESZEK BELE.
A tészta összeállítása:
A tésztét a tepsin kinyújtom és még egy kicsit hagyom kellni. Mikor már jól megkellt, akkor beleteszem a tepsibe, rákenem a mandulás masszát és közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütöm. Mikor kész akkor hagyom hűllni, majd kiveszem a tepsiből és vízszintesen kettévágom, így két lapot kapok. A maradék tejszínből kemény habot verek és az alsó lapot megkenem vele, majd ráhelyezem a felső lapot. Hagyom egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek, majd kockákra darabolom. Jó étvágyat! Egy kicsit pepecselős, de megéri, mert nagyon finom!!
|