TÚRÓSLEPÉNY:
40 dkg finomliszt
1 tk. só
1 ek. cukor
1 dl tej
kb. 150 g tejföl
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
A langyos tejben felfuttattam az élesztőt. Bár ezt mint tudjátok, megszoktam spórolni, most a magas zsiradéktartalom miatt mégis megcsináltam. A sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért futtattam meg és ezért kerül a zsiradék csak a dagasztás legvégén a tésztába.
Kimértem a lisztet, belekevertem a sót, a cukrot, közepébe mélyedést készítettem és beleütöttem a tojást, belekanalaztam a tejfölt, végül az élesztős tejet is hozzáöntöttem. Alaposan kidagasztottam, az olvasztott vajat csak a végén adtam hozzá. kissé lágyabb kelt tésztát kell kapjunk, ha nagyon ragadna, akkor kevés lisztet lehet még hozzáadni.
kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem.
Egy jó nagy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral és a megkelt tésztát belenyomkodtam. Kb. fél cm vastagon.
Félretettem kelni, addig elkészítettem a tölteléket és bekapcsoltam a sütőt 170 fokra.
Töltelék:
1 kg túró
1 citrom reszelt héja
1 tk. vanilia aroma
20 dkg cukor
2 ek. búzadara
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
csipet só
1 dl tejföl
Lekenéshez:
1 tojás sárgája
3 ek. tejföl
1 ek. porcukor
A túrót alaposan kikevertem a tojások sárgájával, a citromhéjjal, a búzadarával, a tejföllel és a vaníliával. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, közben több részletben hozzáadtam a cukrot. Amikor szép fényes és kemény lett a hab a túróba forgattam.
A kész krémet a tészta tetejére simítottam és az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöttem.
Míg sült kikevertem a tojássárgáját a tejföllel és a cukorral. A majdnem kész tészta tetejére kentem és még 5-10 percre még visszadugtam a sütőbe, hogy rápiruljon.
|