Kelt tészta alaprecept:
50 dkg liszt, 2 dl tej, 2.5 dkg élesztő, 2 tojás, 7 dkg cukor, 7 dkg vaj, só.
Az aranygaluska hozzávalói:
Tészta: 1 adag kelt tészta,
15 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
vaj a kenéshez.
A vaniliasodohoz : 1 liter tej, 10 tojássárgája, 4 evk.cukor, 1 rúd vanília.
Készítése:
Formázunk a tésztából kb. 3 cm átmérűjű gombócokat, és tegyük őket egy sorba egy kivajazott kuglófformába. Kenjük ás alaposan a gombócokat olvasztott vajjal, majd szórjuk meg őket bőven cukros dióval. Tegyünk még egy sort a gombócokra és ezekkel is csináljunk úgy mint az első sornál. Ezt addíg ismételjük míg el nem fogy a tészta. Pihentessük 15 percet. 180 fokon süssük meg őket. Ezalatt elkészítjük az öntetet.
Keverjük a tojások sárgáját a cukorral habosra. Vágjuk ketté a vaníliát és a magját kaparjuk ki., majd adjuk hozzá a rúddal együtt. Öntsük hozzá óvatosan a tejet és nagyon lassú tűzön folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Hagyjuk langyosra hűllni, úgy kínáljuk a galuska mellé.
Én most csokiöntettel készítettem.
Csokiöntet: ugyanaz az alapja mint a van.öntetnek, csak nem vaniliát alkalmazunk, hanem darabolt csokoládét, a többi alapanyag nem változik.
Jó étvágyat!

|