Hozzávaló:
Kb. 50 dkg krumpli
2 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
2,5 dkg só
Ľ teáskanál frissen őrölt bors
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg libazsír
a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej.
Készítése:
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és nagyon alaposan áttörjük, aztán szétterítjük, hogy mihamarabb kihűljön. Lemérjük, mennyi lett: 40 dkg-ra van szükségünk.
A tejfölből az egészet meglangyosítjuk a mikróban, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy az élesztő 5 perc alatt felhabosodjon.
A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal egy nagy tálban. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A sós-borsos liszthez hozzáadjuk kihűlt, pépes krumplit és a tejfölös, habos élesztőt, aztán a tojást, a zúzott fokhagymát és a libazsírt. Az egészből sima, egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 5 cm-re, és hagyjuk, hogy 2 órán át meleg hely keljenek.
Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), majd kenéshez a tojássárgáját villával elhabarjuk a tejjel, és a tejes tojással megkenjük a pogácsák tetejét. Ezután 20 perc alatt megsütjük a pogácsákat a forró sütőben.
Kb. 35 db pogácsa lesz belőle.
|