Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 1 dkg élsztő, kb. 0.5dl tej, késhenyi sz.bikarbóna, tojás, 5 dkg cukor.
A töltelékhez:
fél kg jó minőségű s.baracklkevár, 50 dkg darált mák, 2-5 evőkanál porcukor, 1 narancs reszelt héja, fél kg narancslekvár.
A mázhoz:
15 dkg cukor, 5 evk.víz, 3 evk.keserű kakaópor, 8 dkg vaj.
Készítése:
Tészta: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejbe tesszük, a sz.bikarbónát beleszórjuk és a vajas masszára öntjük. A tojást és a cukrot is hozzá adjuk majd addíg gyúrjuk míg síma tészta nem lesz belőle. Mikor kész, akkor 3 cipót formálunk belőle. Az egyik cipót kinyútjuk akkorára, mint a tepsink, benenjük a lekvárral rátesszük a cukros narancsos mákot, rátesszük a másik tészta lapot, de ezt már narancslekvárral kenjük be és erre is szórunk a cukros mákból.Végül a harmadik tésztalappa betakarjuk, megszúrkáljuk és az előmelegített sütőbe közepes lángon(180 fok) légkeverésesbe (160 fok) megsütjük. Ha kész a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítem a mázat: A cukrot egy kis lábasban tesszük és a vizet rákanalazzuk,kevergetjük közben felforraljuk, Ekkor a kakaóport beletesszük és 1-2 percig összefőzzük míg sűrű nem lesz. Mikor kész és kihűlt akkor a vajjal elkeverjük.
A tésztát kvesszük egy deszkára és a mázzal bevonjuk, majd vízes késsel dermedés után szeleteljük,
Jó étvágyat!
|