A pitét tortaformában készítettem!
Hozzávalók az omlós tésztához:
20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 30 dkg liszt.
A tetejére:
1 kg érett körte, 2 evk.méz, 2 evk citromlé, 1 cs.van cukor, 2 evk darált mogyoró vagy dió, 1 evk porcukor.
Zsíradék és zsemlemorzsa a forma kikenésére.
Készítése:
A vajat és a cukrot habosra keverem és beleteszem a tojást. A liszttel gyorsan síma tésztává gyúrom. A tésztát fóliába csavarom és a hűtőbe teszem. A körtéket meghámozom, négyfelé vágom. 1.25 dl vizet a mézzel, a citromlével és a vaniliás cukorral erős lángon szirupszerűre főzöm. Leveszem a tűzről és a körtedarabokat egyesével belemártogatom. Lecsepegtetem őket, de úgy hogy ami lé lefolyik azt egy tálba gyűjtöm. A sütőt előmelegítem. A formát kivajazom és beszórom a zs.morzsával. A tészta 2/3-át lisztzett deszkán kinyújtom, majd a formába helyezem, 3 cm-es magas peremet készítek neki. A mogyorót a tésztára szórom, ás ráteszem a körtedarabokat. A maradék tésztát vékonyra nyújtom és a körtére rakom, jól lenyomkodom a széleit. A mézes sziruppal leöntöm és a sütőbe 175 fokon(légkev. 160 fokon) 20 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!
|