Hozzávalók 30 db-hoz:
A tésztához:
30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg ráma sütőmargarín, 2 tojássárgája, fél pohár kb. 1 dl tejföl, 2 evk. k.cukor, csipet só.
A töltelékhez:
2 kg alma, 6 dkg ráma sütőmargarín, 8-10 evk. k.cukor, 2 cs vaniliás cukor, 1 csapott evk. őrölt fahéj, 2-3 evk. háztartási keksz vagy darált dió is lehet.,
A töltelék alá 20 dkg házi sűrű sárgabaracklekvár.
A tepsi kikenéséhez ráma margarín.
A süti lekenéséhez tojásfehérje.
Készítése
A tészta:
A lisztet és a sütőport elkeverem majd a puha margarínnal összemorzsolom. Ezután a tojássárgájával, cukorral sóval és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. 2 részre osztom úgy hogy az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Mivel a tepsi aljára lesz rakva a nagyobb tészta.
A töltelék:
Az almát megmosom és héjastól lereszelem a reszelő nagyobb lyukán. Egy kicsit kinyomkodom, majd a margarínnal pár percig párolom. Ezután a kétféle cukorral ízesítem és adok hozzá fahéjat.
A tészta összeállítása:
A margarínnal kikent tepsi aljára rakom a nagyobb tésztából kinyújtott részt, megkenem lekvárral( megszórhatom zs.morzsával is nehogy leveses legyen a tészta), és ráhalmozom az almás tölteléket, végül pedig a tészta másik kinyújtott részével betakarom. Tetejét megszúrkálom villával és bekenem tojásfehérjével. Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. Mikor kihűlt porcukorral is megszórhatom tálalás előtt.
Jó étvágyat!
|