Bejgli
Hozzávalók (6 db félkilós bejglihez)
A (6 db) tésztához:
900g liszt
250 g vaj
125g zsír
100 g porcukor
25 g élesztő
10g só
2 db tojássárgája
100 ml hideg tejszín
250 ml hideg víz
A mák, dió (6db) töltelékhez:
850 g mák vagy dió
500 g kristálycukor
150 g zsemlemorzsa
5 dl víz
2 db citrom lereszelt héja
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
mazsola
őrölt fahéj
Elkészítés
1. Az élesztőt a lisztbe kell morzsolni - nem kell keleszteni -, majd a többi hozzávalót is tegyük hozzá, és alaposan dolgozzuk el. A tésztának keménynek kell lennie.
2. A tésztát elosztjuk 6 részre. Pontosan elosztva, 27 dkg-ra kimérve. Ezután felhasználásig tegyük hűtőbe a tésztákat!
3. Most elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalót. Ezután ki kell hűteni, és szintén pontosan 27 dkg-ra kiadagolni.
Tipp! Célszerű előző nap elkészíteni.
4. A kimért tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk és elsimítjuk rajta a kimért töltelékeket, úgy hogy körbe egy centiméter széles sávot hagyjunk tölteléktől mentesen!
5. Feltekerjük a bejgliket úgy, hogy a rövidebb oldalán az üresen hagyott peremet a töltelékre hajtjuk, és az egyik hosszabb oldalnál is így teszünk.
A felhajtott, széles oldaltól kezdjük szorosan feltekerni a bejglit. A felcsavart bejgliket lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni rajta a tojássárgát.
6. Ha megszáradt, le kell kenni tojásfehérjével, közvetlen sütés előtt pedig a képen látható módon a tészta aljáig beszurkálni, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.
7. 180 C fokon, 25-30 percig sütjük.
Jő étvágyat!
A recept az internetről való.
|