Babapiskótás mézes
Hozzávalók (kb.12 szelethez)
A mézes lapokhoz:
1 db egésztojás
60 g vaj
180 g porcukor
2.3 evőkanál méz
6 evőkanál tej
1 evőkanál keserű kakaópor
14.3 g sütőpor
480 g liszt
A töltelékhez:
0.5 l tej
6 evőkanál liszt
240 g vaj
240 g porcukor
60 ml rum
1 db vaníliarúd belseje
A babapiskótás réteghez:
kb 25 db babapiskóta
480 ml meggylé / meggybefőtt lé
kevés tej
kevés rum
Elkészítés
1. Elkészítjük a mézes lapokat. A tojást, a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet feltesszük főzni és 2 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a kakaóport, és a sütőporral elkevert lisztet.
2. Ezeket tésztává dolgozzuk. A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán két lapot (kb 30X25 cm-es) nyújtunk belőle. Sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180
C fokon kb 15 perc a sütési idő.
3. Most a tölteléket készítjük el. A tejet a liszttel, és egy vaníliarúd belsejével kis hőfokon, állandó keverés mellett pépesre főzzük - addig kell főznünk, míg pépes lesz, és a lisztes íz elmúlik. Ha kész, hagyjuk kihűlni - akát hűtőbe is tehetjük.
4. A vajat, a porcukorral kihabosítjuk és az előbb lefőzött, kihűlt péppel összekeverjük. Ízlés szerint rummal is ízesíthetjük.
5. Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggylevet, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
6. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótákat bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyleves tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd
újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
7. A csokoládét megolvasztjuk. A süti tetejét áthúzzuk a csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig.
Figyelem! Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!
Jó étvágyat!
A recept a desszert.eu. oldalról való. |